Zahide Yetiş'in Yeğeni Seren Hanım Akıllı Lens İle Gözlükten Kurtuldu

Op. Dr. Akın Akyurt, MD (Dr. Med)* Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı *Almanya Yüksek Lisans Doktorası Seren Hanıma yapılan göz muayenesi sonucunda Akıllı Lens Tedavisine karar verdik . Akıllı Lensler göz yapısı uygun bulunan hastalara uzak, yakın ve ara mesafelerde net görüş sağlar. #venividigöz #akıllı #lens #akıllılens Op. Dr. Akın Akyurt (Dr.med) | İletişim Posta Adresi: Bağdat Cad. No: 257 / Caddebostan-Kadıköy Telefon: 444 0 481 Telefon: 0216 386 8736 E-Mail: info@akinakyurt.com Web: http://akinakyurt.com/iletisim


Öncelikle katarakt nedir? Katarakt cerrahisinde ne gibi yenilikler mevcut?
Gözümüzün içinde yer alan ve görmemizi sağlayan bir mercek var. Tıpkı fotoğraf makinelerinde olduğu, cep telefonlarımızda olduğu gibi bu mercek hasar gördüğünde görme problemi ortaya çıkıyor. Gözümüzün içindeki merceğin bunlardan farkı ise zaman içinde deforme olması. Fonksiyonlarını zaman içinde yerine getirememesinin sonucudur katarakt. Buğulu görme, görme kalitesinin düşmesi, ışığa duyarlılık gibi belirtileriyle oluşur ve ilerledikçe de görme alanı daha daralır, daha problemli bir durum oluşur.
Kataraktın herkeste olduğunu ve gözümüzün doğal gelişiminin bir parçası olduğunu bilmemiz gerekiyor. Katarakt yeni bir şey değil. Ancak katarakt cerrahisinde büyük yenilikler var. Eskiden bu kataraktlı merceği çıkartır ve yerine suni bir mercek yerleştirirdik. Hastalar gözlük kullanmaya devam ederdi. Operasyonla sadece katarakt temizlenmiş olurdu. Bugün geldiğimiz noktada Akıllı Lens adı verilen yeni bir tedavi yöntemi uyguluyoruz ve kataraktlı gözdeki uzak, yakın, orta mesafedeki görme sorunlarını da ortadan kaldırıyoruz.
Katarakt operasyonlarında göze iki türlü mercek yerleştirilebilir. Biri eskiden beri uygulanan standart katarakt mercekleri. Bunlar gözlük görevi görmezler, hastaya monofokal adını verdiğimiz bu tip bir mercek takılırsa hasta ameliyat sonrası uzak ve yakın gözlük takmak zorunda kalır, yoksa gözlüksüz net göremez. Ama standart katarakt merceği değil de multifokal adınmı verdiğimiz akıllı lens grubundan bir mercek takılırsa, bu mercek gözlüğün de yerine geçer ve hasta ameliyat sonrasında artık gözlük kullanmaz. Gözlüksüz uzağı da yakını da görür.

Akıllı Lens nedir? Nasıl uygulanmakta bu tedavi?

Akıllı Lens az önce bahsettiğim gözün içindeki deforme olmuş merceğin çıkarılması ve yerine suni merceğin takılması işlemidir. Burada takılan merceklerin farkı ise yakın ve uzak gözlüklerinden sizi kurtarması. Bir tedaviden, birden fazla sonuç alabiliyoruz böylelikle. Özellikle yakın gözlüğü noktasında büyük bir gelişme bu; çünkü önceden yakın görme bozukluklarına müdahale edemiyorduk. Hasta gözlük kullanmak zorunda kalıyordu. Son yıllarda teknoloji ve tıp bilimi bu noktada ciddi bir ilerleme sağladı ve hastalara daha konforlu imkanlar sağlıyoruz. Dakikalar süren bir operasyonla hastanın göz içindeki merceği çıkartıyor ve yerine suni merceği yerleştiriyoruz. Bu işlemin bu kadar kısa olması ve hastanın gündelik hayatını etkilemiyor olması da hasta konforunu arttıran etmenlerden biri oluyor tabii ki.

Akıllı Lens sadece kataraktı olanlara mı uygulanıyor?

 Hayır. Akıllı lens gözde katarakt varsa her yaşta göze takılabilir. Eğer gözde katarakt yoksa ve hasta uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulmak istiyorsa 35-40 yaşını geçtikten sonra her dönemde bu ameliyatı geçirebilir. Bu yaştan sonra artık numaranın durmasını beklemek diye bir kavram da yoktur. Çünkü akıllı lens takıldığı an itibariyle artık gözde hiçbir şekilde numara ilerlemesi olamayacaktır. Kişi kataraktı yokken bu ameliyatı olduysa bir daha ömür boyu gözünde katarakt da oluşmayacaktır.

 Akıllı Lens ameliyatı nasıl yapılıyor?

 Her bir göz birer ay arayla opere edilir, iki göze aynı anda aynı seansta işlem yapılmaz. Ameliyat her bir göz için yaklaşık 10 dakika sürer. Ne işlem esnasında, ne de sonrasında herhangibir ağrı hissedilmez. Hastaya narkoz verilmesine, uyutulmasına gerek yoktur. Uyuşturma işlemi iğne dahi kullanmadan sadece uyuşturucu göz damlası ile yapılır. Hasta aynı gün operasyon sonrasında bir gözü bantlı olarak eve gönderilir. Ertesi sabah mutlaka kontrole gelir, bandaj açılır ve hastalar aynı gün veya en geç 1-2 gün içinde iyi görmeye başlarlar. Bir hafta sonra diğer göz için de aynı işlemler yapılır.

Akıllı Lens uygulandıktan sonra günlük yaşama ne zaman dönülür?

Her iki göze de birer hafta arayla akıllı lens takıldıktan sonra hasta için artık gözlüksüz bir yaşam başlar. Hem uzağı hem de yakını gözlüksüz görebilir. Hastalar birkaç gün içinde gündelik yaşamlarına dönerler, işe gidip çalışabilirler, araç kullanabilirler. Bu süre bazı hastalarda 1-2 gündür, bazılarında 1 hafta – 10 gündür. Birinci ayın sonunda artık büyük bir rahatlama meydan gelmiştir. İnce ayrıntıların da tam anlamıyla oturması için geçmesi gereken süre yaklaşık 3-4 aydır. Operasyon sonrası dönemde belli bir süre ışık hassasiyeti olabilir, bunun için numarsız güneş gözlükleri önerilir. Yine gece araba kullanırken ışıkların gözü rahatsız etmesi de tamamen geçici bir olaydır, bazı hassas bünyelerde 3-6 ay sürebilir ama sonunda hep geçer.

Akıllı Lens tedavisinden SGK’lı hastalar da faydalanabiliyor mu?

Eskiden SGK’nın kapsamı çok daha dardı; ancak günümüzde sosyal devlet olgusu daha genişlediği için bu tip operasyonlarda da SGK elbette geçerli. Tedavinin önemli bir kısmı SGK tarafından karşılanıyor ve bu hastalarımızı da oldukça rahatlatıyor. Ekonomik anlamda da böyle bir konfor sağlanıyor artık hastalarımıza.

Yazın bu Akıllı Lens operasyonunu gerçekleştirmenin herhangi bir artıdan komplikasyon riski var mıdır? Mevsimsel değişiklik olur mu tedavi kalitesinde?

Göz alanında mevsimsel herhangi bir fark yoktur tedavi süreçlerinde ve komplikasyon olasılıklarında. Hatta yaz aylarına girerken özellikle göz alanında hasta talebi artmakta. Bunun en önemli nedenleri de tabii gözlük ve lenslerin estetik ve pratiklik noktasında sorunlarının olmasıdır. Denize girerken, spor yaparken sorun olabiliyor ya da yaz sıcağında gözlükler insanları terletebiliyor, sıkabiliyor. Bu gibi nedenlerle yaz aylarına girerken gözlüklerinden kurtulmak isteyen insanların genel olarak göz alanında bir talebi oluşuyor. Doktorların uygulamanız halinde de zaten herhangi bir sorun yaşanmaz. Çünkü mevsimsel etkilere maruz kalmanın avantajı ya da dezavantajı yok bu uygulamalarda.

Bu lenslerin en büyük avantajı nedir?

Akıllı Lens tedavisinin birçok avantajı var. Katarakt ameliyatına giriyorsunuz, gözlüklerinizden kurtuluyorsunuz. Dakikalar içinde bu gerçekleşiyor hem de. Zamanın çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz artık. Zaman yönetimi diye ayrıca, başlı başına bir uzmanlık alanı var. Bu noktada böylesine hızlı sonuç alabilmek başlı başına bir avantaj. Bununla birlikte yakın, uzak ve orta mesafede net görüş imkanı oluşuyor. Uzak mesafedeki net görüş imkanı pek yeni değil. Ancak yakın mesafenin ve orta mesafenin ameliyatla halledilmesi çok yeni. Özellikle de orta mesafe gibi bugün sıklıkla kullandığımız bir görüş açısında net görüş imkanı sağlaması çok büyük bir avantaj.

Orta mesafe dediğiniz şey tam olarak nedir?

Orta mesafe bizim kullandığımız dijital ekranlarla aramızda mesafe aslında. Telefon, bilgisayar, tablet, araç göstergeleri genellikle bu görüş mesafesinde kalıyor. Kadınlar için örgü ördükleri mesafe olarak da tanımlayabiliriz bunu. Günümüzde özellikle iş temposunda biz bu mesafeyi sıklıkla kullanıyoruz.
Günümüz sosyal hayatında yine bu mesafeyi sıklıkla kullanıyoruz. Buradaki görme problemlerinin düzeltilmesi sorunlu bir alanda yakın geçmişe kadar. Akıllı Lenslerin devreye girmesiyle birlikte, biz orta mesafe olarak adlandırdığımız bu alanda da net bir görme sağlayabilir hale geldik artık.

Daha önce lazer operasyonu geçirmiş ama istediği sonucu alamamış hastalara da uygulanabilir mi bu tedavi?

Hastaların sık sorduğu sorulardan biri de bu. Lazer tedavisi ve Akıllı Lens tedavisi gözün farklı katmanlarında gerçekleştiriliyor. Bu nedenle lazer tedavisi olmuş olmanın herhangi bir etkisi yok ileride geçirilecek operasyonlara dair. Biz gözün arka kısmında çalışıyoruz çünkü bu tedavi için. Eğer lazerle düzeltilemeyecek durumdaysa hasta elbette tedaviye de uygunsa yapılabilir. Söylediğim gibi lazer tedavisi olmak engel oluşturmuyor.

Peki hasta çeşitli nedenlerle katarakt olmadan Akıllı Lens tedavisini oldu. İleride hastada yine de katarakt oluşma ihtimali var mıdır bu durumda?

En başta belirttiğimiz gibi kataraktın oluşum lokasyonu gözün içindeki doğal mercek. Biz bu merceği değiştiriyoruz ve yerine yenisini takıyoruz. Bu yeni merceğin ömrü de insan ömründen daha uzun olduğu için tahrip olması ya da fonksiyonunu yitirmesi mümkün değil. Diyelim hasta 30 yaşında çeşitli nedenlerle Akıllı Lens oldu ve kataraktı gelişmemişti. 90 yaşına gelse bile katarakt sorunu yaşamaz bu hastamız.

Zamanında standart katarakt ameliyatı geçirmiş hastalar, yani gözlerinde tek odaklı lens bulunan hastalar için bir çözüm var mı? Onların da gözlükten kurtulma şansı var mı?

 Katarakt ameliyatı olmuş ama gözlerine akıllı lens değil de normal standart lens takılmış bir sürü hasta var etrafta ve uzak yakın gözlük kullanıyorlar. Tabii onlar da gözlüksüz görebilmeyi arzu ediyorlar. Bu durumda devreye lazer giriyor. Yapılan tetkikler sonrasında bu tip hastaların göz yapıları kornea üzerine uygulanacak bir excimer laser işlemine elveriyorsa, çok rahatlıkla uzak gözlüklerini veya hem uzak hem yakın gözlüklerini atabilirler.

Tedavi sırasında ya da sonrasında herhangi bir komplikasyon sorunu yaşanabiliyor mu?

Belirtmek gerekiyor ki her cerrahi operasyonun komplikasyon ve istenmeyen sonuçları oluşturma olasılığı vardır. Ancak Akıllı Lens dediğimiz tedavi teknoloji ve tıp biliminin geldiği en son noktanın ürünlerindendir. Bu nedenle komplikasyon olasılığı son derece düşüktür, hasta konforu merkezli bir tedavidir ve hızlıca sonuç alınabilen, iyileşme süreci son derece hızlı bir tedavi yöntemidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar